Χάρτης | Επικοινωνία
 

 
 

29-06-2017

Άρθρο στα Ρεθυμνιώτικα Νέα

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

«Ταξίδι στο Χρόνο» από το Δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου

«Ταξίδι στο Χρόνο» από το Δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου  
 
Πολλές και διαφορετικές δημιουργίες περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στο Χρόνο», η οποία εγκαινιάστηκε από το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ρεθύμνου το απόγευμα της Δευτέρας στο Σπίτι του Πολιτισμού. Περίπου 400 καταρτιζόμενοι από 13 διαφορετικές ειδικότητες του ΔΙΕΚ συνεργάστηκαν με τους καθηγητές και δημιούργησαν μοναδικά εκθέματα, τα οποία προσανατολίζονται στη θεματική ενότητα του χρόνου με σκοπό να δείξουν στον κόσμο το έργο που γίνεται στις αίθουσες του Δημόσιου ΙΕΚ, αλλά και να κλείσουν με δημιουργικό τρόπο τη φετινή χρονιά. Οι σπουδαστές προσέγγισαν την έννοια του χρόνου με διάφορους τρόπους μέσα από τις ειδικότητές τους και δημιούργησαν ευφάνταστα κοσμήματα, σκίτσα, μακέτες και άλλα δημιουργήματα φωτογραφίζοντας παράλληλα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
 
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, Μαρίνα Μαραβελάκη, οι εκπαιδευτές επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα, επειδή ακριβώς είναι πιο ελεύθερο και με αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές μπόρεσαν να δημιουργήσουν χωρίς να αισθάνονται ότι «πνίγονται» από μια πιο συγκεκριμένη θεματολογία. Τόνισε επίσης πως η καλή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτών και καταρτιζομένων ήταν το κλειδί ώστε να «ανοίξει» η πόρτα για την συγκεκριμένη έκθεση. «Σήμερα εκτίθενται δημιουργίες των σπουδαστών μας από 13 διαφορετικές ειδικότητες, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων, η Εσωτερική Διακόσμηση, η Τέχνη Φωτογραφίας, η Σκιτσογραφία και άλλες. Η θεματολογία έχει σχέση με τον χρόνο και όλα τα εκθέματα κατευθύνονται προς αυτόν. Τα παιδιά επιχειρούν ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις δημιουργίες τους. Εμείς επιλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα για να είναι λίγο πιο ελεύθερο, γιατί ο χρόνος δεν έχει σχέση μόνο με το σήμερα, αλλά αναφέρεται και στο αύριο και το χθες. Είναι άπειρος. Μερικά από τα παιδιά ολοκληρώνουν τώρα τις σπουδές τους και άλλα βρίσκονται στο πρώτο έτος. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια ευκαιρία για να δείξουν όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αν δεν υπήρχε όμως συνεργασία μεταξύ τους δε θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Όλοι οι εκπαιδευτές και οι μαθητές συμμετείχαν με πολλή χαρά και κατά τη διάρκεια του έτους πρότειναν ιδέες και τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η έκθεση. Αυτό ήταν και το κλειδί, ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε η κ. Μαραβελάκη.
Η διευθύντρια του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως μία πολύ δημιουργική χρονιά, η οποία έτυχε της στήριξης του Δήμου ως προς τις κτιριακές υποδομές και τα υλικοτεχνικά μέσα που χρειαζόταν οι διάφορες ειδικότητες.
«Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή, είχαμε περίπου 400 καταρτιζόμενους και 100 καθηγητές. Οι καταρτιζόμενοι είχαν πολλή όρεξη σε αυτό που έκαναν και οι καθηγητές είχαν γνώσεις που τους επέτρεψαν να το απογειώσουν. Θέλω να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τον Δήμο Ρεθύμνης, καθώς διέθεσε για το ΙΕΚ μας τα κτίρια του ΕΠΑΛ, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να στεγαστούν και επίσης μας προσέφερε μεγάλο αριθμό υλικών και αναλώσιμων, τα οποία κάθε ειδικότητα χρησιμοποίησε βάσει των αναγκών της» ανέφερε.
 
 
Το αποτέλεσμα της χρονιάς αποτυπώνεται στις δημιουργίες
 
 
Οι σπουδαστές και σπουδάστριες του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου νιώθουν δημιουργικοί και χαρούμενοι που ολοκλήρωσαν την χρονιά έχοντας αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες στο αντικείμενο που κάθε μια και κάθε ένας τους επέλεξε. Η δημιουργικότητά τους εξ άλλου αποτυπώνεται στα έργα τους που εκτίθενται, τα οποία φανερώνουν επίσης την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε από την Διεύθυνση και τους καθηγητές του ΔΙΕΚ να μεταδώσουν γνώσεις αλλά και από τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες που με αγάπη και ζήλο επιδιώκουν την επαγγελματική τους κατάρτιση και την εξέλιξη τους.
 
Η Γεωργία Κατσογριδάκη-Τζανιδάκη, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ειδικότητα σχεδιασμού χειροποίητου κοσμήματος στο Δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου, ανέφερε στα «Ρ.Ν.»:
 
«Το τμήμα μας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου και όπως είναι φυσικό είχε αρκετές υλικοτεχνικές ελλείψεις, αλλά πολλές προοπτικές για το μέλλον. Μέσω της έκθεσης προσπαθούμε να δείξουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει σε αυτά τα δύο χρόνια των σπουδών μας. Εμείς φτιάχνουμε κοσμήματα, τα οποία ο καθένας σχεδιάζει με βάση το γούστο και τις ικανότητές του χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και έχουμε τυπώσει επίσης κοσμήματα σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που μας παρείχε ο καθηγητής πληροφορικής, πράγμα πολύ διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Ελπίζω να ξαναδημιουργηθεί το ίδιο τμήμα την επόμενη χρονιά, ώστε οι επόμενοι να εξελίξουν την ειδικότητα περισσότερο από εμάς».
 
Η Μαρία Μανωλάκη, σπουδάστρια επίσης στην ειδικότητα σχεδιασμού χειροποίητου κοσμήματος, μας είπε: «Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, δύο χρόνια γεμάτα με αρκετές ελλείψεις αλλά με πολύ καλή διάθεση από εμάς και τη διεύθυνση. Στο τμήμα μας μάθαμε να σχεδιάζουμε κόσμημα και να δίνουμε μορφή στα υλικά μέσω των τεχνικών που διδαχτήκαμε. Δεν ήταν κάτι εύκολο, αλλά ήταν αρκετά δημιουργικό και ευχάριστο, πράγμα που μας έδωσε θετική ενέργεια για να συνεχίσουμε. Ο καθένας από εμάς έχει δώσει το προσωπικό του στίγμα στις δημιουργίες του και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
 
Η φωτογραφία, σύμφωνα με τη σπουδάστρια στο τμήμα Φωτογραφίας του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου, Αναστασία Λαγουδάκη, είναι κάτι προσωπικό, το οποίο διαμορφώνει ο καθένας όπως επιθυμεί. Η ίδια δηλώνει ευχαριστημένη από τη φετινή χρονιά και εξηγεί με ποιο κριτήριο επιλέγει τις φωτογραφίες της: «Η φωτογραφία είναι κάτι εντελώς προσωπικό και ο καθένας συμπεριλαμβάνει σε αυτήν ό,τι θέλει να δει από τον κόσμο. Αν δε βάλεις το δικό σου στοιχείο και τη δική σου ματιά σε αυτό, το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα δε θα σε ευχαριστήσει. Προσωπικά εγώ, ασχολούμαι με τη φωτογραφία περίπου τέσσερα χρόνια. Συνήθως, επιλέγω να φωτογραφίζω ανθρώπους, γιατί με εμπνέουν οι προσωπικές τους ιστορίες και τα βιώματά τους. Από τη σχολή αυτή αποκόμισα πολλά πράγματα, ενώ σήμερα επέλεξα να μη χρησιμοποιήσω χρώματα στις φωτογραφίες μου, έτσι ώστε να επιτρέψω στο θεατή να δει την αλήθεια μέσα στις φωτογραφίες μου, αλλά και να τις χρωματίσει εκείνος όπως θέλει».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση θα λειτουργεί στο Σπίτι του Πολιτισμού έως και τις 30 Ιουνίου, ανοιχτή για το κοινό από 18:00-22:00.
 

πηγή:

Πίσω

 
 
 
Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες